Cuketové placky natural so slaninou
- Chutilo mi
Dnes servírujeme na stôl cuketové placky so slaninou. Je to zdravšia verzia klasických cuketových placiek, prípadne zemiakových. Na rozdiel od klasických sú pripravené bez kvapky oleja a zároveň na panvici. Obsahujú i slaninku a nie sú nezdravé. Poďme sa pozrieť spoločne na to, kde je zakopané tajomstvo.
Jednoduchý krok, ktorým nahradíš olej
Slanina, ktorá obsahuje množstvo tuku a slovíčko zdravé nejde dokopy, však? Preto slaninku pripravíme na panvici tak, aby bola dostatočne opražená a čo najviac tuku roztopeného. Tuk je potrebné všetok odliať. Nič ťažké však? Stačí ak takúto chutne opečenú a „odmastnenú“ slaninku primiešaš do cesta. Panvica ostane od slaninky prirodzene mastná, preto nie je potrebné pri vyprážaní placiek použiť olej ani ďalšiu kvapku masti.
Cuketové placky natural so slaninou - suroviny
- stredne veľká cuketa
- stredne veľký zemiak
- slanina – 6 plátkov
- špaldová múka – 30g
- vajce – 1ks
- pažitka
- slnečnicový olej
- cesnak – 4 strúčiky
- nízkotučný grécky jogurt
- soľ
- oregano
- bazalka
Cuketové placky natural so slaninou - príprava
- Nahrejeme panvicu a opražíme slaninku nakrájanú na malé kúsky.
- Všetok tuk odlejeme.
- Cuketu očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a vytlačíme prebytočnú vodu.
- Rovnaký postup aplikujeme na zemiak.
- K cukete a zemiaku pridáme opraženú slaninu, špaldovú múku a vajce.
- Ochutíme čiernym korením, soľou a oreganom.
- Cesto dáme na panvicu a roztlačíme do rovnej placky. Pražíme do zlata a prevrátime na druhú stranu.
- Pri použití oleja odmastíme placky papierovými utierkami. Doslova vytlačíme všetok olej. V prípade využitia vyššie popísaného triku ihneď spoznáš rozdiel. Nemusíš placky ani odmastňovať.
- Dresing pripravíme jednoducho zmiešaním nízkotučného gréckeho jogurtu, roztlačeného cesnaku, soli, bazalky a čierneho korenia.
- Hotové placky podávame s cesnakovým dresingom.
Ak ti cuketové placky chutili, podpor nás zdieľaním receptu na Facebooku.