Značka: Cuketa

Cuketa je známa vysokým obsahom vody, minerálov (vápnik, horčík, magnézium, draslík, železo) a vitamínov ( B, E, A). Vďaka vysokému obsahu vody má veľmi málo kalórii, preto je vhodná na konzumovanie počas diét i období s vyššou záťažou.

Účinky na ľudské telo

Pomáha telu zlepšiť trávenie vďaka svojej ľahkosti, zároveň vďaka vysokému obsahu vitamínom skvelo naštartuje imunitu. Telo je odolnejšie voči vysokému krvnému tlaku, cholesterolu a únave.

Využitie v kuchyni

V kuchyni využívame cuketu takmer na čokoľvek. Má neutrálnu chuť, preto ju pripravujeme na slano i na sladko. Môžeš ju zapiecť v rúre, vyprážať na panvici, použiť ako základ cesta pre slané dobroty, alebo sladké koláče. Svoje miesto nájde i v šalátoch a sviežich sezónnych jedlách.

Výživové hodnoty v 100g cukety:

CuketaSacharidy / cukry: 3g / 2g
Tuky / nenasýtené mastné kyseliny: 0,31g / 0,03g
Bielkoviny: 1g
Vláknina: 1g
Voda: 93g
Energia: 20kcal

 

 

 

Recepty s cuketou

Zeleninové ragú na bolonský spôsob

Zeleninové ragú na bolonský spôsob

Relatívne jednoduchý recept z množstva zeleniny, bazalky a syru. Zeleninové ragú na bolonský spôsob vyniká jemnou chuťou zeleninovej zmesi a syrového nádychu. Ideálne podávanie na obed porciu 200-250g zeleninového ragú. […]

Cuketové prsty so syrom

Cuketové prsty so syrom

Tento krát som sa zamýšľal nad tým, čo si pripraviť na večeru. Požiadavkou bolo jediné – minimum kalórií a sacharidov. Cuketové prsty so syrom sú doslova ideálnym receptom na večeru. […]

Zapekaná cuketa so syrom

Zapekaná cuketa so syrom

Cukety je v letných mesiacoch na záhradke viac než dosť. Ak máš tiež prebytok cukety a jej chuť si si dokonale obľúbil, tento recept ti bude určite chutiť. Pôvodne som […]