Dnešný recept – zapekaná cuketa so zeleninou a kyslou smotanou vznikla úplnou náhodou. Rozmýšľal som, ktoré suroviny treba minúť. Prioritou sú paradajky a cuketa, ktorých máme na záhradke viac než dosť. Ostatné suroviny už prišli prirodzene.
V tomto zdravom recepte sa naučíš ako využiť bežne dostupné suroviny zo záhradky a špajze a uvariť skvelý obed pre celú rodinku 🙂 .
Zapekaná cuketa – dobrota, za ktorú sa oplatí pobiť
Pri príprave tohoto receptu som si bol neistý správnosťou svojho postupu. Intuícia však ako vždy zvíťazila. Tak trošku som zaváhal nad tým, či je adekvátne použiť lečo. Som totižto zástancom menšej kombinácie surovín a mal som pocit prekombinovania. Aký bol výsledok? Zapekanú cuketu si pridal každý člen rodinky, niektorí i po 2x a plech zmizol v priebehu hodinky.
Vďaka tomuto sa cesto neprilepí o plech
I tebe sa stalo, že sa koláč alebo cesto o plech prilepí keď nepoužiješ žiadnu surovinu na vymastenie? Tento krát som dostal tip od maminy a naozaj funguje. Stačí dať na plech pár kvapiek slnečnicového oleja a rozotrieť ich po plechu i bokoch štetcom.
Zapekaná cuketa so zeleninou a kyslou smotanou
Zapekaná cuketa so zeleninou a kyslou smotanou - suroviny
- cuketa – 300g
- ovsené vločky – 1 pohár
- vajcia – 3ks
- paradajky – 6ks
- cibuľa – 2 ks (stredne veľké)
- cesnak – 5 strúčikov
- lečo – 1 pohár
- špenát – 3 hrste
- kyslá smotana – 250g
- slnečnicový olej – 2pl
- vegeta
- bazalka
- tymián
- oregáno
Príprava zapekanej cukety
- Nahrejeme rúru na 200°C.
- Cibuľu a cesnak zbavíme šupky.
- Nahrejeme panvicu s trochou slnečnicového oleja a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu.
- Keď je cibuľka takmer hotová – opražená do zlata, pridáme cesnak nakrájaný na malé kúsky a pražíme 3 minúty.
- Pridáme paradajky nakrájané na malé kúsky.
- Očistíme cuketu a nastrúhame na hrubo, pridáme k zeleninovej zmesi.
- Ochutíme vegetou, oregánom, tymiánom a bazalkou.
- Varíme 10 minút.
- Pridáme lečo a podľa chuti môžeme pridať i koreniny, alebo vegetu.
- Varíme 5 minút.
- Pridáme vajíčka, kyslú smotanu a ovsené vločky.
- Plech vymastíme pomocou pár kvapiek slnečnicového oleja, ktoré rozotrieme štetcom.
- Na plech vložíme cesto.
- Pečieme 30-40 minút.
Verím, že ti zapekaná cuketa so zeleninou a kyslou smotanou chutila. Nezabudni tento chutný recept zazdieľať na svojej obľúbenej sociálnej sieti.
Podobné inšpirácie nájdeš v cuketa, zdravý obed, slané pochúťky a na Instagrame.