V lete skvele padne osviežujúci obed. Dnes túto náročnú úlohu v mojej réžii plní už v nadpise spomenutý letný šalát zo stopkového zeleru s kuracím mäsom. Na prvý pohľad vyzerá ako obyčajný šalát, ale zas tak obyčajný nie je.
Zmes zeleniny v kombinácii s dresingom dodáva šalátu sviežosť. V kombinácii s kuracím mäsom je tento šalát skvelým zdrojom bielkovín pri nízkom obsahu kalórií.
Takto si zjednodušíš prípravu
Možno i ty patríš k ľuďom, ktorým sa nechce zakaždým pripravovať a krájať kuracie prsia, aby z nich bolo dobré kuracie soté. Ja sa síce rád pohrám s čímkoľvek vo varení, avšak mám jeden zlepšovák. Kuracie prsia kupujem zásadne v Lidli ( podľa mňa tu majú najkvalitnejšie zo všetkých väčších obchodov).
Náhodou som v Lidli zazrel obal s nápisom kuracie soté. Nechcel som veriť vlastným očiam. Dokonca vraj často býva v akcii 🙂 . Nejdem polemizovať o kvalite a čistote mäsa, toho z čoho je takéto soté. Môžem ti len povedať, že sa mi varilo dokonca lepšie ako mnou pripravené soté z vykostených kuracích pŕs.
Pozor na olej
Olej je zdravý v surovom stave, preto by si ho nemal moc používať pri vyprážaní. Daj preto na radu v recepte a použi iba naozaj malé množstvo oleja. Ak by si mäso náhodou pýtalo, vieš priliať.
Hotové kuracie mäso by nemalo byť veľmi mastné. Ak náhodou je, odporúčam dať zľahka mäso na papierové kuchynské utierky a odmastniť. Pozor však, aby sa neprilepilo a nenabralo so sebou papier.
Letný šalát zo stopkového zeleru s kuracím mäsom
Letný šalát zo stopkového zeleru s kuracím mäsom - suroviny
- 400g kuracích pŕs / kuracie soté
- 6 stoniek stopkového zeleru
- 1 malá mrkva
- 1/2 šalátovej urhorky
- 1pl plnotučnej horčice
- 1/2pl octu
- kvapka slnečnicového oleja
- 120g nízkotučného bieleho jogurtu
- 4 listy ľadového šalátu
Príprava
- Dáme nahriať panvicu, do ktorej nalejeme 1PL slnečnicového oleja.
- Po nahriatí vložíme kuracie soté a priebežne miešame.
- Keď soté pustí šťavu, začneme s prípravou šalátu.
- Mrkvu umyjeme, nastrúhame a vložíme do misky na šalát.
- Umyjeme a nakrájame šalátovú uhorku, vložíme do misky so šalátom.
- Zo stopkového zeleru odtrhneme stonky, odrežeme spodok (1-2cm) podľa potreby. Zbytok zeleru nakrájame na malé kúsky.
- Do misky so šalátom primiešame postupne plnotučnú horčicu, biely jogurt, a kvapku slnečnicového oleja.
- Hotové kuracie soté zmiešame so šalátom.
- Listy ľadového šalátu natrháme na menšie kúsky, poukladáme na tanier a prekryjeme šalátom.
Ak ti šalát zo stopkového zeleru s kuracím mäsom chutil, pozri jedlá z mäsa, kuracie kúsky, kuracie prsia a šaláty.
Ďalšie inšpirácie na zdravé a chutné jedlá nájdeš i na instagrame.