Každému padne vhod si občas doobeda zajesť niečo sladké. Ja preferujem zdravé koláče, preto som sa trochu zamyslel, inšpiroval a prišiel som k tomuto receptu na banánový chlieb.
Ovsené vločky miesto múky
Pri varení je u mňa bežnou praxou, že sa vyhýbam klasickej bielej múke. Tento krát som sa rozhodol ovsené vločky použité v banánovom chlebe rozmixovať.
Veď z nich bude prášok ako múka… vravel som si. Mýlil som sa. Rozmixované ovsené vločky sú hrubšie ako obyčajná múka, takže si zachovávajú svoju klasickú chuť.
Minimum pridaného cukru
Banánový chlieb je vďaka samotným banánom sám o sebe sladký. Nie je potrebné pridávať dodatočný cukor. Nie každý však v domácnosti disponuje vanilkovým strukom, preto odporúčam použiť ako alternatívu trochu vanilkového cukru.
Trochu rozdiel dávať do koláča stovky gramov cukru a banány + 5g vanilkového, nie? 🙂 . Už len konzumovať tento koláč v dopoludňajších hodinách a o prívlastku zdravý koláč pri banánovom chlebe niet pochýb.
Zdravý banánový chlieb bez použitia múky
- Chutilo mi
Zdravý banánový chlieb bez použitia múky - suroviny na prípravu
- 3 banány
- 2 poháre jemných ovsených vločiek
- 1/2 pohára mlieka
- 2 pl škorice
- 1/2 vanilkového cukru alebo vanilky
- 1/2 prášku do pečiva
Príprava banánového chleba
- Rúru nahrejeme na 200°C.
- Odmeriame 2 poháre vločiek a rozmixujeme na menšie časti.
- Banány zbavíme šupky a roztlačíme vidličkou.
- Roztlačené banány vložíme do misky s vločkami.
- Pridáme škoricu, vanilku / vanilkový cukor, prášok do pečiva a mlieko.
- Cesto vymiešame naberačkou na cesto.
- Pripravíme formu na chlieb (použil som srnčí chrbát), do ktorej vložíme papier na pečenie.
- Do formy s papierom na pečenie vložíme cesto a rovnomerne rozotrieme naberačkou na cesto.
- Pečieme 30 minút.
- Po upečení necháme dôjsť 20 minút v rozohriatej rúre. Dajte pozor na to, aby ste vypli ohrev rúry.
Ak ti banánový chlieb chutil, zdieľaj ho na svojej obľúbenej sociálnej sieti.
Ďalšie inšpirácie nájdeš v raňajky, desiata a olovrant, dezerty a na instagrame.