Muffiny sú veľmi obľúbenou pochúťkou nie len v našich končinách. Predpokladám, že si cvičiaci jedinec. Priznaj sa, odopieraš si podobné nezdravé dobroty plné bielej múky a zbytočného cukru? Ani ja nie som výnimkou, netrúfam si odhadnúť ako dlho som nedal muffiny do úst, viem len, že to je možno i viac ako 2 roky. Presne z tohoto dôvodu som hľadal spôsob ako ich pripraviť zdravo a vymyslel som zdravé čokoládové muffiny z ovsených vločiek.
Muffiny bez množstva cukru, masla(tuku) a bielej múky
Do muffín väčšinou pridávame cukor či už obyčajný alebo vanilkový a maslo kvôli lepšej konzistencii cesta. Nahradená je i múka ak ste si správne všimli. Ovsené vločky plne nahrádzajú bielu múku, obsahujú mnoho vlákniny, bielkovín a sacharidov.V kombinácii s rozmixovaným banánom a vajíčkami sa vytvorí cesto, ktoré je dostatočne sladké, ľahké na trávenie a konzistenciou podobné ako to z bielej múky.
Chutná desiata
Muffiny je vhodné konzumovať ideálne na desiatu. 2-3 kúsky sú úplne oukej. Dodajú ti dostatok energie potrebnej na doobedie a vlákninu na trávenie.
Zdravé čokoládové muffiny z ovsených vločiek
Zdravé čokoládové muffiny z ovsených vločiek - suroviny
- 3 poháre ovsených vločiek so sušeným ovocím
- 1/2 pohára ovsených vločiek bez prímesí
- 2 banány
- 4 vajcia
- 1/2 pohára mlieka
- 1/2 pohára kakaa
- čokoláda na varenie
- vanilka
- 1/3 prášku do pečiva
- sóda bikarbóna – 1/2 čajovej lyžičky

Postup prípravy zdravých čokoládových muffín z ovsených vločiek
- Rúru nahrejeme na 200°C
- Ovsené vločky so sušeným ovocím nasypeme do misky v ktorej budeme zmiešavať suroviny mixérom.
- Do misky prilejeme trochu vody a necháme ovsené vločky mierne zmäknúť. Stačia 2 minútky.
- Banán nakrájame na malé kúsky, vložíme do misky a mixujeme spolu s vločkami.
- Ak je banán rozmixovaný, pridáme vajíčka, vanliku, prášok do pečiva a premiešame mixérom. Priebežne pridávame mlieko podľa konzistencie.
- Vymiešané cesto ešte nie je hotové. Pridáme kakao a premiešame.
- 4 pásiky čokolády nakrájame na malé kocky.
- Na záver nemusíme miešať cesto mixérom. Stačí pridať nakrájanú čokoládu, vločky bez prímesí, sódu bikarbónu a premiešať ručne varechou, respektíve pomôckou na miešanie cesta.
- Na plech poukladáme muffinové košíky a naplníme cestom.
- Pečieme 20-30 minút.
Muffinky sú skvelé čerstvé, no ešte lepšie keď ich necháš vychladiť. Ponúkni i ľudí v okolí a zisti, čo si myslia o zdravej alternatíve 🙂 Ja som sa dopočul, že sú pre deti málo sladké a zistil, že sa ich každý kto ochutnal nemôže dojesť.
Ďalšie inšpirácie nájdeš v desiata a olovrant, dezerty a na instagrame.