Zdravá pizza zo špaldovej múky so šunkou
Ak máte radi pizzu, ale odopierate si ju kvôli zdravému životnému štýlu tak na to môžete okamžite zabudnúť. Z nezdravej pizze spravíme zdravú veľmi jednoducho, použitím špaldovej múky. Pizza zo špaldovej múky je zdravou alternatívou klasickej pizze a je relatívne jednoduchá a rýchla na prípravu.
V tomto recepte sme použili na vrch pizze kombináciu surovín, na ktorú sme mali chuť. Svoju špaldovú pizzu môžete dochutiť podľa vlastných predstáv a použiť iné zdravé suroviny. My sme tento krát experimentovali s viacerými druhmi salámy a musíme uznať, že výsledok stojí za to. Hor sa do varenia.
Pizza zo špaldovej múky – vhodná na akúkoľvek príležitosť
Vďaka zloženiu zo špaldovej múky je cesto lepšie stráviteľné. Môžete si preto na pizzi pochutiť počas celého dňa. Na raňajky, obed, alebo večeru. Napriek skvelej chuti a prívlastku „zdravá pizza“ odporúčame nejesť v daný deň iba špaldovku.
Zaraďte do svojho jedálnička i pestrejšie potraviny. Inšpiráciu môžete nájsť v kategórii ovocné jedlá, alebo desiata a olovrant.
Suroviny na cesto
- 400 gramov špaldovej múky
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 3/4 kypriaceho prášku
- 150 ml vody
- štipka soli
Suroviny na oblohu pizze
- 100 gramov kuracej šunkovej salámy
- 100 gramov salámy Nitran
- 100 gramov plátkového syru Eidam
- paradajkový pretlak
- kukurica
- brokolica
- pažitka
- petržlenová vňať
Postup
- Odvážime múku a zmiešamie so soľou a kypriacim práškom.
- Pridáme dve vajíčka, olivový olej a prilejeme polovicu vody.
- Suroviny zmiešame ručne a postupne pridávame vodu. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke/husté pridávajte vodu podľa potreby.
- Pripravíme dosku na valkanie cesta. Dosku a valček posypeme špaldovou, prípadne hladkou múkou, aby sa cesto nelepilo a cesto rozvalkáme do požadovaného tvaru.
- Cesto premiestnime na plech a potrieme paradajkovým pretlakom.
- Kraje obložíme 1 centimeter širokými plátkami syra.
- Na pripravený základ poukladáme nakrájané paradajky, ktoré poprekladáme šunkovou a Nitran salámou.
- Brokolicu natrháme na kúsky, rozmiestnime na pizzu a posypeme kukuricou.
- Nakoniec naukladáme na pizzu syr a prídáme pažitku zmiešanú s petržlenovou vňaťou.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 35 minút.
Pizza zo špaldovej múky je najlepšia čerstvá. Odporúčame nechať mierne vychladiť a rovno si na nepochutnať. Odstatá je rovnako výborná, avšak skutočne čerstvá je iba raz a chutí neodolateľne 🙂
Ďalšie inšpirácie nájdeš na našom instagrame.