Ak máš doma jabĺčok na viac, alebo jen chuť na sladké hlavné jedlo jablkové lievance z ovsených vločiek sú skvelou voľbou. Cesto je vďaka šťavnatým jabĺčkam nie len dostatočne sladké, no najmä ľahšie. Síce je ľahšie, avšak konzistenciou absolútne iné oproti banánovému cestu. Je výrazne krehkejšie a delikátnejšie. Jednoducho ideálne svieže letné jedlo 🙂 .
Krehké a delikátne
Ako som už spomenul, cesto je krehkejšie a delikátne. Pri príprave preto odporúčam skúsiť najprv kombináciu so 4 vajíčkami a vysmažiť prvý lievanec. Daj si pozor na to, aby si na panvicu naniesol stredne hrubú vrstvu cesta. Príliš tenká i príliš hrubá vrstva sa ti pravdepodobne potrhá, nakoľko jablká nie sú v ceste tak súdržné ako napríklad banán.
V prípade, že ti prvá placka nevyjde a cesto sa ti zdá príliš riedke, môžeš pridať jedno vajíčko. V mojom prípade som pri príprave cesta na jabĺčkové lievance z ovsených vločiek použil najprv 3 vajíčka. Lievanec však skončil ako trhanec (príklad na titulnej fotke). Pridaním ďalšieho vajíčka (spolu 4) dodalo cestu potrebnú súdržnosť.
Dochutenie pre náročnejších

Si náročnejší na dochutenie jedál? Ja tiež, ale dať si k týmto lievancom ešte niečo, asi by som si zahryzol dva-tri krát a mal dosť 🙂 . V podobnom recepte som experimentoval s tvarohom a ríbezľami. Ak máš však po ruke akékoľvek šťavnaté ovocie, odporúčam ti na vrch dať trochu tvarohu a bobuľového ovocia (čučoriedky, ríbezle, brusnice) na vrch. Budú ešte šťavnatejšie a delikátnejšie.
Vyprážame bez oleja
Pravdepodobne si zvyknutý, keď počuješ slovo vyprážanie použiť olej. U mňa v kuchyni však olej používam iba v nutných prípadoch. Lievancové cesto z jabĺk, vajíčok a ovsených vločiek je dostatočne šťavnaté a zároveň sa ti nepripáli. Musíš si však vedieť ustrážiť jednotlivé lievance.
Akú vrstvu naniesť som písal vyššie, zabudol som však na tip ako odlepiť lievance z panvice. Stačí použiť väčšiu naberačku na pečenie, ktorou odlepíš celý výtvor. Následne pri otáčaní už len prichytíš polo upečené cesto varechou a rýchlo prehodíš. Po upečení druhej strany môžeš presunúť lievance rovno na tanier 🙂 .
Jablkové lievance z ovsených vločiek
Jablkové lievance z ovsených vločiek - suroviny
- 4 vajcia
- 150g ovsených vločiek
- 4 stredne veľké jablká
- 2kl škorice
- 1/2kl vanilkového cukru
Príprava
- Vajíčka rozbijeme, dáme do misky a rozmiešame.
- Očistíme jablká a nastrúhame (na väčšie kúsky) do misky s vajíčkami.
- Do cesta postupne primiešavame ovsené vločky. Nemusíme minúť celých 150g, ak by bolo cesto príliš husté.
- Škoricu a vanilkový cukor primiešame do cesta.
- Nahrejeme panvicu a vyprážame bez oleja (sušíme). Na panvicu dávame radšej menšie a tenšie vrstvy cesta, pretože jabĺčkové cesto je veľmi krehké.
Dúfam, že i tebe jablkové lievance z ovsených vločiek chutili a neprejedol si sa tak ako ja 🙂 . Zdieľaj tento recept na sociálnych sieťach.
Podobné dobroty nájdeš v kategórii obed, dezerty a inšpirácie na instagrame.