Jablkové lievance z ovsených vločiek

Jablkové lievance z ovsených vločiek

Ak máš doma jabĺčok na viac, alebo jen chuť na sladké hlavné jedlo jablkové lievance z ovsených vločiek sú skvelou voľbou. Cesto je vďaka šťavnatým jabĺčkam nie len dostatočne sladké, no najmä ľahšie. Síce je ľahšie, avšak konzistenciou absolútne iné oproti banánovému cestu. Je výrazne krehkejšie a delikátnejšie. Jednoducho ideálne svieže letné jedlo 🙂 .

Krehké a delikátne

Ako som už spomenul, cesto je krehkejšie a delikátne. Pri príprave preto odporúčam skúsiť najprv kombináciu so 4 vajíčkami a vysmažiť prvý lievanec. Daj si pozor na to, aby si na panvicu naniesol stredne hrubú vrstvu cesta. Príliš tenká i príliš hrubá vrstva sa ti pravdepodobne potrhá, nakoľko jablká nie sú v ceste tak súdržné ako napríklad banán.

V prípade, že ti prvá placka nevyjde a cesto sa ti zdá príliš riedke, môžeš pridať jedno vajíčko. V mojom prípade som pri príprave cesta na jabĺčkové lievance z ovsených vločiek použil najprv 3 vajíčka. Lievanec však skončil ako trhanec (príklad na titulnej fotke). Pridaním ďalšieho vajíčka (spolu 4) dodalo cestu potrebnú súdržnosť.

Dochutenie pre náročnejších

Jablkové lievance z ovsených vločiek - obmena s tvarohom
Jablkové lievance z ovsených vločiek – obmena s tvarohom

Si náročnejší na dochutenie jedál? Ja tiež, ale dať si k týmto lievancom ešte niečo, asi by som si zahryzol dva-tri krát a mal dosť 🙂 . V podobnom recepte som experimentoval s tvarohom a ríbezľami. Ak máš však po ruke akékoľvek šťavnaté ovocie, odporúčam ti na vrch dať trochu tvarohu a bobuľového ovocia (čučoriedky, ríbezle, brusnice) na vrch. Budú ešte šťavnatejšie a delikátnejšie.

Vyprážame bez oleja

Pravdepodobne si zvyknutý, keď počuješ slovo vyprážanie použiť olej. U mňa v kuchyni však olej používam iba v nutných prípadoch. Lievancové cesto z jabĺk, vajíčok a ovsených vločiek je dostatočne šťavnaté a zároveň sa ti nepripáli. Musíš si však vedieť ustrážiť jednotlivé lievance.

Akú vrstvu naniesť som písal vyššie, zabudol som však na tip ako odlepiť lievance z panvice. Stačí použiť väčšiu naberačku na pečenie, ktorou odlepíš celý výtvor. Následne pri otáčaní už len prichytíš polo upečené cesto varechou a rýchlo prehodíš. Po upečení druhej strany môžeš presunúť lievance rovno na tanier 🙂 .

Jablkové lievance z ovsených vločiek
  • Chutilo mi
Sending
User Rating 5 (1 vote)

Jablkové lievance z ovsených vločiek - suroviny

  • 4 vajcia
  • 150g ovsených vločiek
  • 4 stredne veľké jablká
  • 2kl škorice
  • 1/2kl vanilkového cukru

Príprava

  1. Vajíčka rozbijeme, dáme do misky a rozmiešame.
  2. Očistíme jablká a nastrúhame (na väčšie kúsky) do misky s vajíčkami.
  3. Do cesta postupne primiešavame ovsené vločky. Nemusíme minúť celých 150g, ak by bolo cesto príliš husté.
  4. Škoricu a vanilkový cukor primiešame do cesta.
  5. Nahrejeme panvicu a vyprážame bez oleja (sušíme). Na panvicu dávame radšej menšie a tenšie vrstvy cesta, pretože jabĺčkové cesto je veľmi krehké.

Dúfam, že i tebe jablkové lievance z ovsených vločiek chutili a neprejedol si sa tak ako ja 🙂 . Zdieľaj tento recept na sociálnych sieťach.

Podobné dobroty nájdeš v kategórii obed, dezerty a inšpirácie na instagrame.

Ohodnoť článok komentárom

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.