Zdravé vanilkové zapekané ovsené vločky, alebo inak povedané chrumkavé domáce müsli sú veľmi jednoduché na prípravu a obsahujú porovnateľne menej cukru (koľko len budete chcieť) na rozdiel od tých z obchodu.
Müsli, ktoré poznáš z obchodu
Kupované müsli pozná snáď každý. Chrumkavé, zapekané ovsené vločky s kúskami čokolády, alebo ovocia. V detstve som túto dobrotu mal vo veľkej obľube, ako väčšina detí. Chýbalo mi však povedomie o tom, koľko cukru vlastne obsahujú a kedy je takéto vhodné konzumovať. Nikdy.
Dôvod, prečo skúsiť zapekané domáce ovsené vločky
Počas doby, kedy žijem aktívne som si povedal, že predsa len občas môžem dať cheat day. Jedným z pokusov boli už spomenuté chrumkavé ovsené vločky s čokoládou. Aký bol výsledok? Katastrofálny. Nejde ani tak o obsah cukru, ako o ľudskú vlastnosť – nemôžeme sa dojesť. V obchode schválne zakúpiš približne 750g balenia týchto dobrôt, dáš si malú misku a onedlho ďalšiu. Máš jednoducho nutkanie dať si viac a znova. To nehovorím o tendencii konzumovať podobné potraviny na večer. Celé zle.
Zdravšia alternatíva
Aby som nekritizoval kupované chrumkavé ovsené vločky, musím skritizovať i tie domáce. Aj tie obsahujú cukor. Je však len na tebe, aké množstvo zvolíš. Ako zdravšia varianta cukru sa používa v tomto recepte med a vanilka na ochutenie. Ak máš však rád vanilkový cukor, v malom množstve ti neuškodí. Pamätaj však, že každá lyžica medu i cukor robia svoje a mal by si si sčítať množstvo cukru, ktoré spolu použiješ. Pri množstve 1 polievková lyžica medu na pohár ovsených vločiek + do 10g vanilkového cukru sú vo výsledku vanilkové zapekané ovsené vločky sladké akurát.
Zdravé vanilkové zapekané ovsené vločky
Zdravé vanilkové zapekané ovsené vločky - suroviny
- ovsené vločky – 3 poháre
- med – 3pl
- vajce – 2x
- vanilka / vanilkový cukor – 10g
Postup prípravy
- Rúru nahrejeme na 150°C.
- Rozbijeme vajíčka a oddelíme bielko od žĺtka.
- Bielka osolíme a vyšľaháme tuhý sneh.
- Pridáme žĺtka a vanilkový cukor / vanilku, premiešame mixérom.
- Med nahrejeme, aby bol riedky a pridáme do vajíčok.
- Premiešame s ovsenými vločkami.
- Na plech dáme papier na pečenie, alebo alobal.
- Ovsené vločky rovnomerne rozložíme po celom plechu.
- Pečieme 20-40 minút, kým nie sú upečené ovsené vločky sfarbené do zlata.
- Priebežne vločky premiešame, aby sa opiekli rovnomerne.
Chutili ti tieto rýchle raňajky vo forme rýchlych vanilkových zapekaných ovsených vločiek? Zdieľaj tento recept na svojej obľúbenej sociálnej sieti.
Inšpiráciu na ďalšie zdravé raňajky nájdeš v kategórii ovsené vločky, raňajky, dezerty a na Instagrame.